Kako mislim (ne)odgovorno?

KAKO MISLIM NE(ODGOVORNO)?

U želji za osvještavanjem sociološke koncepcije vlastitih medija i kreiranjem digitalne platforme na web stranici UO Genijator, voditeljice nude ciklus radionica Kako mislim (ne)odgovorno? preko kojeg nastavljaju istraživati, stvarati i otvarati prostor imaginacije, izvedbe i realizacije unutar različitih umjetničkih medija. Ako o odgovornosti razmišljamo kao o poželjnoj osobini, ponašanju ili pak o sposobnosti prihvaćanja svega što se u životu događa, ne možemo se oteti dojmu da je za vlastitu i tuđu odgovornost potrebno osluškivati, biti sada i ovdje. Kroz istraživačko edukativni pristup polaznici/e osluškuju i osvješćuju ponajprije odgovornost prema sebi, prema drugima, prema planeti Zemlji te kroz somatsku praksu, razne imaginacije i vizualizacije putem i preko umjetničkih medija pokreta, zvuka, crtanja i pisanja uče kako biti u trenutku. Prvi ciklus u travnju sadrži kreativno edukativne radionice koje uključuju likovni rad izrade kolaža s elementima art terapije i kinestetičkog doživljaja tijela kroz plesnu meditaciju te likovno plesnu radionicu inspiriranu dadaizmom. Važno je naglasiti kako su radionice namijenjene svima, profesionalcima i neprofesionalcima svih uzrasta, a program je sastavljen tako da svatko unutar njega može pronaći svoj način da ponuđene alate inkorporira u vlastiti profesionalni ili osobni kontekst.
Sve radionice dio su projekta kojeg financijski podržava Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske kroz Javni poziv digitalne prilagodbe i stvaranja novih kulturnih sadržaja za 2021. godinu.

Radionice su besplatne, a prijave su otvorene putem našeg mail-a: uo.genijator@gmail.com

Prijavljeni sudionici/e će prije početka radionice dobiti link za zajednički susret kao i detaljnije upute (program se odvija preko Zoom platforme).

Program je financijski podržan od strane Ministarstva kulture i medija putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.

1.ciklus radionica Kako mislim (ne)odgovorno?

Radionica 1: //KO KOLAŽ I LIKOVNI DIJALOZI //Likovno plesna radionica s elementima art terapije za odrasle 25+
// Lena Kramarić i Martina Tomić//
// 06.04. i 09.04. utorak i četvrtak 18.00 – 19.30h//
Prijave: do 03.04.
Broj polaznika: 15
Online preko Zoom linka

Radionica započinje zagrijavanjem kroz vođeno somatsko istraživanje kojim se pokušava usmjeriti pažnja na disanje i osjećaj tjelesne osviještenosti koji vodi do plesa. Uz korištenje nekih somatskih alata poput dodira, pokreta daha i vokalizacije pokušat ćemo osvijestiti kako kroz znatiželjnost, imaginaciju i spremnost možemo promatrati i osluškivati unutar i oko sebe.

U nastavku radionice polaznici/e prema uputama izrađuju likovne radove, vlastite kolaže te ih se nadahnjuje da rad nastave samostalno u formi osobnog dnevnika. Obje radionice se sadržajno nadovezuju jedna na drugu, na prvoj radionici fokus je na likovnim radovima te se iste polaznike/ce na drugoj radionici vodi dalje prema prepoznavanju vlastitog nesvjesnog uz pomoć art terapije i nastalih likovnih radova. Po završetku radionice, uz prethodnu suglasnost polaznika/ca programa, radovi se prikazuju na virtualnoj izložbi kao i pisani ili audio odgovori na iskustveni doživljaj.

Za radionicu je potrebno:
papir (A3 ili A4) ili bilježnica ili knjiga koja vam više ne treba, običan papir za pisanje i kemijska olovka, škare, ljepilo,
stari časopisi (novine, katalozi…).
Proizvoljno je uz sebe imati dodatne materijale: kistove i boje (tempere, akril, vodene..), pastele, drvene bojice, flomastere, stare fotografije, ukrasne vrpce, šljokice, naljepnice i druge materijale koje vas privuku.

Radionica 2: // DA-DA KOLAŽ 2 // Likovno plesna radionica za roditelje, skrbnike i djecu 6+
// Ivana Đula, Lena Kramarić i Martina Tomić //
// 07.04 i 10.04. srijeda i petak 17-18h//
Prijave do: 05.04.
Broj polaznika: 16
Online preko Zoom linka

Radionica je zamišljena kao suradnja između roditelja ili skrbnika i djece u kojoj zajednički provode vrijeme u stvaranju kreativnog kolaža. Pritom se kolaž počinje graditi već na samom početku kroz tijelo i pokret preko zajedničkih tjelesnih akcija u kojima se koristeći dodir, težinu, ritam i lokomociju polaznici zabave, povežu i pripreme za daljnji rad.

Na prvoj radionici kolaž se primijenjuje u likovnom, a na drugoj radionici u spisateljskom smislu (isti polaznici mogu i ne moraju biti na obje radionice). Naslanjajući se na praksu dadaista izrezivat će se slova i riječi iz časopisa ili sličnih materijala koje svi imaju kod kuće, zajednički stvarajući plakat i poetski sadržaj ili priču, ovisno o željama i sklonostima polaznika.

Za radionicu je potrebno:
dovoljno mjesta za dvoje ljudi da se mogu okrenuti, skočiti, leći.
Novine, katalog, stare bilježnice, karton, papir (A3), pribor za pisanje, crtanje, slikanje

2. ciklus radionica Kako mislim (ne)odgovorno?

Nakon tri dodatne radionice art terapije ”Likovni dijalozi” Lene Kramarić slijede Upute za kreativnu samoizolaciju i dvije nove radionice: “Nula otpada” i ”U svemu zvuk”!

NULA OTPADA
// Radionica osvještavanja praktične kupovine namirnica//9-14 god//
//Voditeljice: Ana Markić i Anamarija Prgomet
//Vrijeme održavanja: 17.05.ponedjeljak 18-19h//
link na zoom: https://us02web.zoom.us/j/84646539315?
Nula ne znači uvijek gubitak. Kad se radi o smeću, nula je zapravo jako poželjna! Naše moderno doba je okarakterizrano proizvodnjom velikih količina smeća, ne samo zato što nas ima sve više i više, nego i zato što neodrživo i neštedljivo koristimo resurse. Jedna od najćešćih vrsta otpada je ambalaža, koja je najčešće od plastike. Na radionici Nula otpada ćemo na jedan praktičan način pokazati kako smanjiti tu vrstu otpada tako što ćemo vas voditi sa sobom u kupnju namirnica! Radionica se može pratiti od kuće, a ako želite i imate tu mogućnost možete i vi istovremeno u kupnju s nama u svoj dućan. Radionica se odvija u suradnji s Udrugom za promicanje životnog stila bez otpada Zero waste Croatia.
Vidimo se!

U SVEMU ZVUK
//Glazbena radionica//9-14 god//
//Voditelj: Nenad Kovačić //
//Vrijeme održavanja: 19.05 srijeda 17-18h
Link na zoom: https://us02web.zoom.us/j/85026330555?

Svaki predmet može biti instrument. Ovisi kako ga vidimo, odnosno čujemo.
Moj ormar ima puno stvari koje su mogle završiti u smeću, ali ih koristim kao instrumente koji proizvode točno onakve zvukove koje tražim.
Na radionici pokazat ću vam koje sam zvukove pronašao u raznim ne-nstrumentima i skupa ćemo istražiti nove zvukove iz predmeta koje vi odaberete da postanu potencijalni instrumenti.
Vidimo se!

3. ciklus radionica Kako mislim (ne)odgovorno?

U zadnjem ciklusu radionica bavit ćemo se praksom slušanja kroz dvije radionice: Prva radionica umjetnice Hrvoslave Brkušić PROBA ZA SLUŠANJE ili IMAŠ LI ZDRAVE UŠI održat će se 14. i 23.6. od 17-18h. U drugoj radionici sakupljat ćemo pokrete i zvukove uz Ivanu Đulu i Martinu Tomić za audio matricu koja će poslužiti za stvaranje malih plesnih solo materijala koja će se održati 28.06. u 17h.

Obje radionice namijenjene su djeci od 6-11 i njihovim roditeljima, skrbnicima.
Svi zainteresirani za besplatne radionice javite se na mail: uo.genijator@gmail.com

Radionica 1:
//PROBA ZA SLUŠANJE ili IMAŠ LI ZDRAVE UŠI// Voditeljica: Hrvoslava Brkušić
//Vrijeme održavanja: 14. i 23.6.
pon i sri//17-18h
Link na zoom:
14.6. https://us02web.zoom.us/j/82951386720
23.6. https://us02web.zoom.us/j/87682152722

Jel nekad staneš i osluškuješ svijet oko sebe? Koje boje je mamin glas kad ti kaže dobro jutro, a kako se oboja kad te upozorava na nešto?
Tata, koliko puta u danu izgovoriš ime svoga djeteta, hmm uzalud?
Mogli bismo danas slušati samo ptice ili prepoznavati različita brujanja motora.
Mogli bismo slušati samo srce jedno drugom ili oponašati ritam disanja.
————————————–
Ovo je eksperimentalna radionica za roditelje, skrbnike i djecu kako bi osvijestili kad se slušamo, kad se samo čujemo i kad se uopće ne slušamo i ne čujemo.
Zvuk je neizostavan dio naše svakodnevice, našeg postojanja i bivanja u određenom vremenu i prostoru. Čujemo, no je li slušamo? Imamo li uistinu strpljenja i pažnje za slušanje? Posebice danas, u vrijeme ubrzane komunikacije i nerijetko površne koncentracije. Koliko zaista posvećeno slušamo?
Čuti je fizička sposobnost primanja vibracija putem zraka i prepoznavanja visine, jačine, trajanja i boje. Slušanje je kognitivna sposobnost uvjetovana socijalnim okruženjem koja nam omogućuje da odabiremo što čujemo i kako čujemo. Slušanje je metafora za naše prisustvo u okolini, razumijevanje svijeta u kojem živimo, razumijevanje jedni drugih, kao i proces kontinuiranog učenja.

Radionica 2:
//KAKO ZVUČE OSOBNI PROSTORI// Radionica zvuka za djecu//Voditelji: //Ivana Đula, Luka Vrbanić, Martina Tomić//
Vrijeme održavanja// 21.6. ponedjeljak 19h
28.6. pon 17-18
Broj polaznika: 10
Link na zoom: https://us02web.zoom.us/j/84376065876

Za radionicu je potrebno imati bilo kakvu vrstu snimača (ima ga sada već svaki mobitel.)
Radionica je namijenjena djeci od 6-12 samostalno ili uz malu pomoć njihovih odraslih.
Na prvoj radionici djeca će dobiti zadatak izbora pet omiljenih ili prepoznatljivih zvukova iz sebi bliskog prostora koje ih svakodnevno okružuje, bilo da je riječ o osobnom prostoru sobe/stana ili vanjskom prostoru kojim se svakodnevno kreće. Odabrane zvukove snimit će samostalno ili uz pomoć roditelja na različite načine (izbliza, izdaleka, u tišini, unutar uobičajene buke kojom je odabrani zvuk inače okružen, uz neki svoj glas ili komentar, u približavanju, udaljavanju, u mirovanju ili kretanju itd.)
Tako dobivene materijale voditelji radionice slagat će u kratke, audio kolaže pojedinačnog dječjeg prostora koji će tako postati zvučni krajolici za sljedeću radionicu na kojoj će za slična pitanja tražiti odgovor kroz pokret i ples, koreografirajući uz pomoć voditeljice Martine Tomić vlastiti broj.

Radionice su otvorene S V I M A!!!! Dođite nam