Kako mislim (ne)odgovorno

KAKO MISLIM NE(ODGOVORNO)?

U želji za osvještavanjem sociološke koncepcije vlastitih medija i kreiranjem digitalne platforme na web stranici UO Genijator, voditeljice nude ciklus radionica Kako mislim (ne)odgovorno? preko kojeg nastavljaju istraživati, stvarati i otvarati prostor imaginacije, izvedbe i realizacije unutar različitih umjetničkih medija. Ako o odgovornosti razmišljamo kao o poželjnoj osobini, ponašanju ili pak o sposobnosti prihvaćanja svega što se u životu događa, ne možemo se oteti dojmu da je za vlastitu i tuđu odgovornost potrebno osluškivati, biti sada i ovdje. Kroz istraživačko edukativni pristup polaznici/e osluškuju i osvješćuju ponajprije odgovornost prema sebi, prema drugima, prema planeti Zemlji te kroz somatsku praksu, razne imaginacije i vizualizacije putem i preko umjetničkih medija pokreta, zvuka, crtanja i pisanja uče kako biti u trenutku. Prvi ciklus u travnju sadrži kreativno edukativne radionice koje uključuju likovni rad izrade kolaža s elementima art terapije i kinestetičkog doživljaja tijela kroz plesnu meditaciju te likovno plesnu radionicu inspiriranu dadaizmom. Važno je naglasiti kako su radionice namijenjene svima, profesionalcima i neprofesionalcima svih uzrasta, a program je sastavljen tako da svatko unutar njega može pronaći svoj način da ponuđene alate inkorporira u vlastiti profesionalni ili osobni kontekst.
Sve radionice su besplatne, a prijave su otvorene putem našeg mail-a: uo.genijator@gmail.com

Prijavljeni sudionici/e će prije početka radionice dobiti link za zajednički susret kao i detaljnije upute (program se odvija preko Zoom platforme).

Program je financijski podržan od strane Ministarstva kulture i medija putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.

1. Radionica //KO KOLAŽ //Likovno plesna radionica s elementima art terapije za odrasle 25+
// Lena Kramarić i Martina Tomić//
// 06.04. i 09.04. utorak i četvrtak 18.00 – 19.30h//
Prijave: do 03.04.
Broj polaznika: 15
Online preko Zoom linka

Radionica započinje zagrijavanjem kroz vođeno somatsko istraživanje kojim se pokušava usmjeriti pažnja na disanje i osjećaj tjelesne osviještenosti koji vodi do plesa. Uz korištenje nekih somatskih alata poput dodira, pokreta daha i vokalizacije pokušat ćemo osvijestiti kako kroz znatiželjnost, imaginaciju i spremnost možemo promatrati i osluškivati unutar i oko sebe.

U nastavku radionice polaznici/e prema uputama izrađuju likovne radove, vlastite kolaže te ih se nadahnjuje da rad nastave samostalno u formi osobnog dnevnika. Obje radionice se sadržajno nadovezuju jedna na drugu, na prvoj radionici fokus je na likovnim radovima te se iste polaznike/ce na drugoj radionici vodi dalje prema prepoznavanju vlastitog nesvjesnog uz pomoć art terapije i nastalih likovnih radova. Po završetku radionice, uz prethodnu suglasnost polaznika/ca programa, radovi se prikazuju na virtualnoj izložbi kao i pisani ili audio odgovori na iskustveni doživljaj.

Za radionicu je potrebno:
papir (A3 ili A4) ili bilježnica ili knjiga koja vam više ne treba, običan papir za pisanje i kemijska olovka, škare, ljepilo,
stari časopisi (novine, katalozi…).
Proizvoljno je uz sebe imati dodatne materijale: kistove i boje (tempere, akril, vodene..), pastele, drvene bojice, flomastere, stare fotografije, ukrasne vrpce, šljokice, naljepnice i druge materijale koje vas privuku.

2. Radionica // DA-DA KOLAŽ 2 // Likovno plesna radionica za roditelje, skrbnike i djecu 6+
// Ivana Đula, Lena Kramarić i Martina Tomić //
// 07.04 i 10.04. srijeda i petak 17-18h//
Prijave do: 05.04.
Broj polaznika: 16
Online preko Zoom linka

Radionica je zamišljena kao suradnja između roditelja ili skrbnika i djece u kojoj zajednički provode vrijeme u stvaranju kreativnog kolaža. Pritom se kolaž počinje graditi već na samom početku kroz tijelo i pokret preko zajedničkih tjelesnih akcija u kojima se koristeći dodir, težinu, ritam i lokomociju polaznici zabave, povežu i pripreme za daljnji rad.

Na prvoj radionici kolaž se primijenjuje u likovnom, a na drugoj radionici u spisateljskom smislu (isti polaznici mogu i ne moraju biti na obje radionice). Naslanjajući se na praksu dadaista izrezivat će se slova i riječi iz časopisa ili sličnih materijala koje svi imaju kod kuće, zajednički stvarajući plakat i poetski sadržaj ili priču, ovisno o željama i sklonostima polaznika.

Za radionicu je potrebno:
dovoljno mjesta za dvoje ljudi da se mogu okrenuti, skočiti, leći.
Novine, katalog, stare bilježnice, karton, papir (A3), pribor za pisanje, crtanje, slikanje

2. ciklus radionica Kako mislim (ne)odgovorno
Nakon tri dodatne radionice art terapije ”Likovni dijalozi” Lene Kramarić slijede Upute za kreativnu samoizolaciju i dvije nove radionice: “Nula otpada” i ”U svemu zvuk”!

NULA OTPADA
// Radionica osvještavanja praktične kupovine namirnica//9-14 god//
//Voditeljice: Ana Markić i Anamarija Prgomet
//Vrijeme održavanja: 17.05.ponedjeljak 18-19h//
link na zoom: https://us02web.zoom.us/j/84646539315?
Nula ne znači uvijek gubitak. Kad se radi o smeću, nula je zapravo jako poželjna! Naše moderno doba je okarakterizrano proizvodnjom velikih količina smeća, ne samo zato što nas ima sve više i više, nego i zato što neodrživo i neštedljivo koristimo resurse. Jedna od najćešćih vrsta otpada je ambalaža, koja je najčešće od plastike. Na radionici Nula otpada ćemo na jedan praktičan način pokazati kako smanjiti tu vrstu otpada tako što ćemo vas voditi sa sobom u kupnju namirnica! Radionica se može pratiti od kuće, a ako želite i imate tu mogućnost možete i vi istovremeno u kupnju s nama u svoj dućan. Radionica se odvija u suradnji s Udrugom za promicanje životnog stila bez otpada Zero waste Croatia.
Vidimo se!

U SVEMU ZVUK
//Glazbena radionica//9-14 god//
//Voditelj: Nenad Kovačić //
//Vrijeme održavanja: 19.05 srijeda 17-18h
Link na zoom: https://us02web.zoom.us/j/85026330555?

Svaki predmet može biti instrument. Ovisi kako ga vidimo, odnosno čujemo.
Moj ormar ima puno stvari koje su mogle završiti u smeću, ali ih koristim kao instrumente koji proizvode točno onakve zvukove koje tražim.
Na radionici pokazat ću vam koje sam zvukove pronašao u raznim ne-nstrumentima i skupa ćemo istražiti nove zvukove iz predmeta koje vi odaberete da postanu potencijalni instrumenti.
Vidimo se!