plesna predstava

Autorica: Martina Tomić
Koreografija i izvedba: Marta Krešić i Martina Tomić
Dramaturška podrška: Nina Gojić
Dizajn zvuka: Luka Vrbanić
Dizajn svjetla: Saša Fistirć
Kostimografija: Ana Mikulić
Produkcija: UO Genijator
Koprodukcija: Antisezona X-tenzija i Platforma HR
Grafičko oblikovanje: Petra Slobodnjak
Hvala: Jasna L. Vinovrški, ZPA, Anera Stopfer, Petra Chelfi, Koraljka Begović, Danijela Renić, Plesni centar Tala, Filip Despot, Iva Korenčić

Trailer: Sindri Uču

Plesna predstava je plesna i predstava je, kao što naslov daje naslutiti. U njoj se rastvara prostor za igranje s proturječjima koja prate rad u plesnoj umjetnosti, ali i njezinu recepciju kojoj se često priljepljuju etikete nerazumljivosti, interpretativne nedokučivosti i elitizma.
Martina Tomić i Marta Krešić, dvije suradnice, prijateljice, plesne umjetnice bave se pokušajima i nemogućnostima arhiviranja i bilježenja (nastanka) plesa, i u tome ne uspijevaju: razlažu ideju plesnog tijela kao izvedbenog i izloženog poigravajući se s vremenom stvaranja plesa i slike – bilježe, zaboravljaju i prilagođavaju trenutak koji nestaje, postaje, ostaje i staje.

Plesnom predstavom afirmiramo svoj ples kao polje imaginacije u kojem su greške dobrodošle, u kojem ranjivost proizvodi smisao, za koji su strast, užitak i blesavost preduvjeti, u kojem je postavljanje pitanja podjednako invazivno koliko sugerira i otvorenost prema učenju i preispitivanju svojih pozicija. A budući da svaka Plesna predstava u svojoj najavi voli imati citat, evo riječi Jonathana Burrowsa:

You can grasp or try to commodify dance,
but its instability outwits everyone
as it wobbles its way sideways to somewhere else,
equally tenuous,
and resistant,
and hard to sell.
Which is maybe why everyone wants a bit of what we’ve got.

I riječi Jima Jarmusha:

I’m interested in imperfection because I’ve learned that mistakes are sometimes very valuable, even very beautiful. I think perfection is imperfect but imperfection is perfect.

Foto: Sindri Uču

Premijera:
13.05.2023. Tala ple(j)s