Upute za kreativnu samoizolaciju

UPUTE ZA KREATIVNU SAMOIZOLACIJU

Upute za 10-dnevnu samoizolaciju osmišljene su kao dio Programa digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja Ministarstva kulture i medija u sklopu radionica Kako mislim (ne)odgovorno?
Upute su prilagođene svima koji se žele zabaviti, izraziti ili istražiti vlastite umjetničke prakse, interese ili želje kroz različite igre, vježbe i zadatke pisanja, slušanja, crtanja, plesanja.
Također, upute su prilagodljive svim uzrastima i mogu se interpretirati po vlastitim preferencijama i mogućnostima.
Bilo bi nam drago kada biste vaša iskustava ili radove koji mogu biti u bilo kojem obliku (audio, video, fotografija i slično) podijelili s nama te ako su vas naše upute inspirirale da i vi osmislite vlastite slobodno nam sve pošaljite na e-mail adresu: uo.genijator@gmail.com pa ćemo ih staviti na naš web stranicu ili Facebook UO Genijator.

1. NAPRAVITE SVOJ ZVUČNI MEMORI

Igranje memorija uvijek je zabavno! Uvijek možete izraditi vaše zajedničke Memori kartice i tako učiti brojeve i/ili slova (na primjer vi napišete pojam ili broj, a dijete naslika karticu koja odgovara pojmu ili broju), ali imamo ideju za korak dalje: napravite svoj zvučni Memori! Trebat će vam samo kutijice od igračaka iz čokoladnih jaja ili bilo kakve slične posudice. Ako nemate ništa takvo, možete sami izraditi kutijice. Važno je samo da su iste ili što sličnije da ih kasnije ne biste razlikovali prema izgledu. Kada imate posudice, zavirite u kuhinjske ormariće. Trebat će vam riža, šećer, gris, leća, slanutak (što god može proizvesti zvuk). Izaberite što više različitih punjenja za vaše posudice te sa svakim napunite po dvije. Rasporedite posudice nasumično na podu ili stolu i igra može početi. Šuškajte i tražite par!

2. NAPIŠITE SVOJU DADAISTIČKU PJESMU

Da biste postali mali dadaistički pjesnici trebaju vam škarice, ljepilo, papir i neke stare novine, časopis ili katalog. Iz njega izrežite dvadesetak što različitijih riječi, u što različitijim veličinama i fontovima. U šešir ili neku posudu ubacite izrezane riječi i izvlačite jednu po jednu. Kako biste odredili broj riječi u stihu, bacite kockicu. Kada potrošite riječi iz šešira vaša pjesma je gotova. Još joj trebate smisliti naslov i ilustrirati ju. Za naslov se poslužite različitim slovima iz časopisa ili ga napišite rukom, pokušavajući svako slovo napisati drugačije. Ilustracija pjesme neka bude kolaž koji ćete spojiti od međusobno nepovezanih slika ili fotografija koje ste također pronašli u časopisu ili katalogu. Dobru zabavu, pjesnici!

3. PRIČANJE PRIČE

Sigurno često smišljate različite priče za dobro jutro i laku noć. Ova igra je kombinacija crtanja i pričanja i odlična je za dugi dan kod kuće. Samo se nadamo da ste, kao i mi, donosili kamenčiće s plaže ili šume. Ako niste, počnite! Trebaju vam kamenčići i flomasteri (ako nemate oblutke, možete koristiti papiriće). Na kamenčiće crtajte različite jednostavne pojmove – sunce, kiša, cvijet, srce… ali i neke vama zanimljive koje volite crtati ili koji vam se čine zanimljivima za neku moguću priču. (ako su djeca starija, možete kombinirati i pojmove, brojeve i sl.) Pobojajte vaše oblutke i kad su gotovi stavite ih u platnenu vrećicu. Izvlačite oblutke i počnite s pričom. Možete pričati svatko svoju tako da odmah izvučete nekoliko njih ili možete pričati zajedničku tako da pojmom sa svog oblutka možete nastaviti započetu priču. A možete smisliti i svoj način igre i nastaviti ju razvijati! Svaka varijanta je zabavna!

4. ZAMISLILA SAM…

Ova jednostavna igra može imati toliko verzija… Započnite sa životinjama, ako već niste. Zamislila sam životinju. Igrači postavljaju pitanja npr. Ima li ti životinja rep? Ima li ta životinja četiri noge? Živi li ta životinja u moru? Leti li? Bilo koje pitanje na koje vi možete odgovoriti s DA ili NE. Počnite s jednostavnim životinjama pa sve do rijetkih vrsta koje ćete usput otkriti i zapamtiti. Ako netko ne zna za tu životinju, potražite je u nekoj enciklopediji koju imate kod kuće. Nakon životinja, igru možete proširiti na primjer na instrumente ili na nešto što vaše dijete posebno zanima. Uživajte!

5. SLIKO-PRIČA

Pročitajte našu priču i neka dijete izabere jedan dio (događaj, rečenicu ili samo riječ) koju će prikazati na svoj način u likovnoj tehnici prema vlastitom izboru.
Zatim pomozite djetetu da smisli završetak priče te joj dodjeli naslov. Pomoći mu možete tako da zapisujete djetetove ideje ili ako ih nema da ga motivirate sa sljedećim pitanjima: Što je Snou sanjala, da li je u snu dobila neku poruku? Ako da koju i kako joj je ona pomogla da vrati zimu? Možda se zima nije vratila? Gdje je zima? Što se dogodilo kada se probudila? Kakav je bio Božić u njezinoj obitelji ove godine? Možete sami smišljati pitanja i tako pomoći djetetu.
Uz osobne podatke i informaciju o kojem se djelu priče radi pošaljite nam fotografiju likovnog rada kao i vaš završetak priče na e-mail adresu uo.genijator@gmail.com
Sliko-priče ćemo objaviti na našem webu i/ili facebook stranici.


Autorica priče: Luke Saltarić
Moje ime je Snou, a prijatelji me zovu Pahuljica. Velika sam, idem već u treći razred, a kad sam krenula u školu bila sam sebi do ramena. Volim skakati na trampolinu i igrati se s loptom i prijateljima.
Više od svega volim zimu i igre na snijegu. Radim najbolje snjegoviće, toliko čarobne da preko noći mogu oživiti. Jedne noći su odšetali, vjerujem u hladnije krajeve, jer je taj dan bio prvi dan proljeća.
Inače imam čarobne moći, svašta znam i mogu. Do nedavno sam mislila da mogu sve dok se nisam suočila s teškim zadatkom kojeg sam jedino ja mogla riješiti.
Rekla sam vam da obožavam zimu. Zima je kraljica godišnjih doba, a kad je zima i ja sam zima.
Ove godine zima nije došla.
Jučer je bio Badnjak i radili smo sve predivne pripreme za Božić kao i svake godine. Trudila sam se veseliti i uživati ali nisam mogla. Nisam mogla shvatiti da zima propušta čak i Badnjak.
Zamislite, moja mama je na Badnjak nosila sunčane naočale umjesto uobičajenih zimskih rekvizita.
Ovu noć umjesto veselog iščekivanja božićnog jutra, uhvatila me nesanica, a kada sam konačno zaspala sanjala sam čudne snove.

6. IGRA ART TERAPIJE

U ovoj vježbi vaš zadatak je da na pet dana stavite u samoizolaciju jednu svoju osobinu koju ne volite, emociju koja vas opterećuje (npr. zavist ili ljubomora), događaj koji želite zaboraviti, osobu koja vašim mislima ne da mira i slično. Npr. ako previše brinete oko svega možete brigu staviti u samoizolaciju te svjesno i čvrsto odlučiti da pet dana možete biti bez nje.
Za početak osigurajte si intiman, ugodan i miran prostor za ovu kratku vježbu.
Opustite se uz laganu muziku, kratku meditaciju ili jednostavno budite sami sa sobom te pokušajte iskreno i intuitivno odlučiti od čega se želite odvojiti.
Primjerice, izaberete strah imenujte ga, izgovorite mu ime i nekoliko puta ga osvijestite u sebi. Pokušajte zamisliti kako bi on izgledao kada bi imao fizički oblik.
Sada ga izradite od materijala koje imate kod kuće. Rad ne mora biti likovni niti dugo trajati. Bitno je samo da imate fizički prikaz ‘straha’. Možete uzeti prazna čokoladna jaja i markerom napraviti lice, bitno je da ste bez predrasuda vjerni sebi. To ne mora biti ništa zahtjevno dok s druge strane ako ste motivirani i imate viziju i vremena – možete si dati više truda.
Nađite mjesto gdje će strah provesti petodnevnu samoizolaciju.
To mora biti mjesto koje 5 dana nećete otvarati.
Prije nego što ga spremite obratite mu se s par riječi, npr. stari prijatelju, smatram da si zarazan, a ja se moram pobrinuti za sebe i staviti te u samoizolaciju na pet dana.
Možete mu reći što god želite. Budite strpljivi i prisutni jer možda i on odgovori vama.

7. PAPA BU

Ova igra zamišljena je da roditelji/skrbnici vježbaju i nježno dišu u nekim ugodnim, stabilnim pozama (možete koristiti bilo koju vama poznatu i dragu tjelesnu praksu koju prakticirate, na videu su primjeri iz yoge: pozicija stolića, pas prema dolje i ratnik 2) dok djeca idu okolo, ispod, iznad ili preko njih.

Druga varijanta je da možete koristiti i objekte poput kauča, stolice ili slično i da vam oni posluže kao oslonac i dodatni prolaz djeci, a vaše tijelo napravi još čudnije oblike i pozicije:

8. ĐINGO BAMBA

Velika je vjerojatnost da su vaši ukućani ljubitelji videoigrica zato je ova igra zamišljena je da se djeca osjećaju kao da su upali u videoigricu u kojoj moraju proći ”levele” koje zadaju njihovi ukućani. Napravite neku poziciju ili vježbu koju inače koristite za primjerice jačanje i istezanje trbušnih ili leđnih mišića, ruku, nogu, kralježnice i nju ponavljate u dvije brzine: prvo sporije pa brže, a djeca ne smiju dotaknuti taj dio tijela koji vam je u pokretu. Ako dotaknu slijedi ”kazna”: škakljanje!!!!
Pustite maštu van i zabavite se!

9. PLES LASERA

Svi volimo plesati zato smo osmislili jedan način kretanja u kojem možete mijenjati uloge. Potrebno je da dijete odredi dvije točke: početnu A točku iz koje kreće i B krajnju odnosno cilj.
Lasere imate u bilo kojem dijelu tijela koristeći nisku, srednju ili visoku razinu i pritom se ne smijete pomaknuti s mjesta ili primjerice prostirke. Dijete ima tri života (možete odrediti koliko želite) te mora izbjeći lasere i stići do cilja. Sretno!

10. KOCKA KIP

Za ovu igru trebate kocku i maštu. Možete ju igrati sami, u parovima ili grupi. Jedna osoba baci kocku i dobije broj 4, druga osoba odredi kip na primjerice 2 noge, 2 ruke ili 1 noga, 3 ruke. Kipovi mogu biti na bilo kojim površinama tijela, glavno da su stabilni i da im je ugodno.
Kasnije ih možete naslikati ili izmisliti neku čudnovatu priču s brojem pojmova koje kocka odredi. Uživajte!

Autori: Ivana Đula, Lena Kramarić, Martina Tomić, Rudi Marinčić, Luke Saltarić, Petar Đula Vrbanić
Montaža i video: Matija Kralj